Evo za šta su zdrave i kako ih treba jesti.

I ako se šljive najčešće koriste za džem, suše se ili se od njih peče rakija, najbolje su kada se jedu sveže jer imaju najjača antioksidativna svojstva među voćem.

Izuzetno pogoduju zdravlju creva jer podstiču varenje i ubrzavaju metabolizam.

Plavi plodovi bogati su vitaminima B1, B2, B6, E, zatim beta-karotenom, koji se u organizmu pretvara u vitamin A i mineralima. Ipak, NAJVEĆA HRANLJIVA VREDNOST šljive je u obliku DIJETETSKI VLAKANA koje sadrži.

Reč je o posebnoj vrsti ugljenih hidrata koje, za razliku od saharoze, glukoze, fruktoze, skroba i drugih šećera, ljudski organizam ne može da svari već ih resorbuje.

Zato vlakna ili balastne materije prolaze kroz želudac, tanko i debelo crevo u nepromenjenom obliku. Njihov uticaj na zdravlje je višestruk i predstavljaju važan faktor u prevenciji bolesti, a naročito u snižavanju povišenog holesterola.

Nutricionisti zdravima preporučuju pet do šest šljiva, tri do četiri puta sedmično, a dijabetičarima znatno manje, zavisno od trenutnog nivoa šećera u krvi.

Pozitivan uticaj na zdravlje, naročito protiv zatvora, imaju suve šljive. Razlog je što se u njima nalazi koncentrovan sorbitol (vrsta šećera) i vlakna koja im daju veći laksativni efekat u odnosu na sveže plodove.

Šljiva pripada porodici plavo-ljubičastog voća i povrća. Stručnjaci za ishranu kažu da namirnice ove boje sadrže jedinjenja koja smanjuju izlučivanje histamina, a čije povišene vrednosti mogu da uzrokuju nesanicu i poremećaj raspoloženja.

Šolja jogurta sa par svežih šljiva, kašičicom mlevenog lana i isto toliko ovsenih mekinja, super je predlog za užinu. Lan i mekinje možete potopiti veče pre u jogurt, šljive neposredno pre dodati, da ne bi stajanjem gubile na svojim sastojcima, kao i ostalo voće.