Jedna od najvažnijih tema o jednom od najvažnijih nutrijenata u ishrani.

Naziv- vlakna, često prvu asocijaciju ima sa ‘vlaknastom hranom’ i nečim što nam omogućava redovnu probavu’. Razlog tome je činjenica da vlakna prolaze kroz naše telo uglavnom nepromenjena i uz put skupljaju ‘otpad’ iz organizma.

Koja su delotvorna dejstva vlakana?

Vlakna pomažu digestivnom traktu u preradi hrane, pomažu pri apsorpciji hranljivih sastojaka i pomažu pri sprečavanju konstipacije (otežanog pražnjenja debelog creva). Vlakna indirektno pomažu i u održavanju dobrostanja srca jer pomažu u kontrolisanju masnoće u krvi.

 

Ima ih samo u biljnim namirnicama, a postoje 2 vrste:

  • topiva
  • netopiva

 

Obe vrste vlakana su nesvarljiva, pa se ne koriste za energiju, već se izbacuju iz tela.

  • Topiva vlakna privlače vodu i kada se sa njom pomešaju, pretvaraju se u gel. Pomažu održavanju dobrog balansa šećera u krvi a samim tim i masti.
  • Netopiva vlakna u dodiru sa vodom povećavaju svoj volumen, pomažu prolasku hrane kroz naša creva, produžavaju ga a samim tim i osećaj sitosti. Kao ribaća četka su za naše crevne resice, kupe u sebe toksine i izbacuju vani.

!!! I za jedna i druga, neophodan je dobar unos vode u toku dana

 

Koje namirnice su dobri izvori vlakana?

Mnoge namirnice bogate vlaknima, poput voća i povrća, zobi, zobenih pahuljica, lanenog semena, bogate su i topivim i netopivim vlaknima.

  • Topiva vlakna: voće i povrće (naročito narandža, jabuka i šargarepa-sveža), zob, zobene pahuljice, grašak, pasulj, sočivo, ječam i orašasti plodovi.
  • Netopiva vlakna: Voće i povrće sa korom, integralne žitarice (žitarice celog zrna)kao što su pšenica, ječam, ovas,raž I dr, orašasti plodovi i semenke.

 

  • Vlakna su ODLIČNA i za KONTROLU TEŽINE!

Uzimanje namirnica bogate vlaknima, ne samo da je dobro za dobrostanje celog organizma, već može pomoći i u kontroli težine jer se vlakna duže probavljuju, pa produžavaju osećaj sitosti.

  • Vlakna utiču na POTROŠNJU KALORIJA tokom fizičke aktivnosti

Neka ispitivanja su pokazala da osobe koje unose dobru količinu biljnih vlakana, tokom fizičke aktivnosti, njihovo telo sagoreva više kalorija.

PREPORUKA

Preporučeno dnevni unos je 24g, pa čak i više.

Da bi ste lakše ispunili svoj dnevni unos vlakana, a ostali u granicama vaših kalorijskih potreba, uobročenosti i balansu sastojaka (da ne preteramo sa nečim drugim, obično je to slučaj sa šećerom), možete ih uneti u vidu suplementacije. Za detaljniju informaciju, pitanje

Leave a Comment